Drenge og mænd

Drenge kan også få en spiseforstyrrelse

Det er fejlagtigt at tro, at spiseforstyrrelser kun rammer piger og kvinder. Tidligere forskning har dog primært fokuseret på kvinder, der udvikler en spiseforstyrrelse, men i dag ser vi også mange drenge og mænd, som er berørte af anoreksi, bulimi eller tvangsoverspisninger. Cirka hver tiende person med bulimi eller anoreksi er en mand.  

Nyere forskning har desværre vist, at mænd i mindre grad opsøger hjælp for deres symptomer på en spiseforstyrrelse.

At tale om mørketal kan virke meningsløst, da de netop er mørke. Men når vi tror, at der kan være betydelige mørketal for spiseforstyrrelser hos drenge og mænd, så handler det især om, at spiseforstyrrelser omtales som en lidelse for piger og kvinder. Det gør det vanskeligere for mænd at søge hjælp, da sygdommen er ekstrem tabubelagt. Man lider ikke bare af en psykisk sygdom, men også af en psykisk sygdom, som af samfundet opfattes som en ”kvindesygdom”.

I behandlingsarbejdet er det dog lighederne – og ikke forskellene – som er slående, når man sammenligner spiseforstyrrelser hos drenge og mænd med spiseforstyrrelser hos piger og kvinder.

Det er derfor vigtigt at sætte fokus på, at mænd også kan få spiseforstyrrelser, fordi alle har brug for behandling – uanset køn.

Her kan du læse en personlig beretning om 21-årige Elias Louis, som fortæller om sine egne oplevelser med at være mand og have en spiseforstyrrelse.