Hvad er spiseforstyrrelser?

Spiseforstyrrelser er psykiske lidelser, hvor den ramte får et så forstyrret forhold til mad, krop og spisning, at det går ud over personens sociale liv og sundhed.

En person med en spiseforstyrrelse har vanskeligt ved at forholde sig til mad og kalorier, men også til sine egne følelser og tanker.  Vi ved, at jo før et menneske kommer i behandling for en spiseforstyrrelse, jo bedre er fremtidsudsigterne og behandlingsforløbet. 

Hvis du gerne vil have mere viden om spiseforstyrrelser, så har vi samlet en masse til dig her.

I Villa Sult – Institutt for Spiseforstyrrelser og SULT-akademiet beskriver vi spiseforstyrrelser som varianter af disse tre grundformer:

Nægteren

Nægteren lukker munden. Typisk benægter hun, at hun undviger maden. Personen kan selv have en oplevelse af, at hun spiser rigeligt, og at hun er for stor. Nægteren bliver ængstelig, når hun har mad i maven, eller hvis hun spiser fødevarer, som hun betragter som ”forbudte”.

Overspiseren

Overspiseren mister kontrollen over sit eget indtag af mad. Hun kan planlægge sine overspisninger som et ritual med faste regler og rutiner, som ikke behøver at hænge sammen med sult. Overspisningerne vil ofte være meget impulsstyrede som fx at handle ind uden at have kontrol over budgettet. Overspiseren fylder sig til randen, og han vil i kølvandet på disse episoder føle skyld, skam og selvforagt.

Renseren

Renseren er ofte en, som kaster op efter sine måltider, men som forsøger at skjule disse handlinger. Hun kan f.eks. sætte højlydt musik på umiddelbart efter måltidet, så hun kan stikke en finger i halsen og kaste maden op uden at blive hørt. Renseren kan også være en, som faster eller overmotionerer. Hun kan også finde på at rense sig selv ved at bruge afføringsmidler.